Spareeksempel #2 – Spylervæske

Fra tid til annen vil jeg gå veldig konkret til verks for å illustrere sparepotensiale på enkelte varer som vi alle mer eller mindre er avhengig av. Mange av oss eier bil, og spylervæske er vi alle avhengig av, spesielt nå på vinteren med mye søle på veiene.

Imidlertid kommer ofte behovet for påfyll litt ubeleilig. I en ellers stressende hverdag er på en måte ikke spylervæske høyt prioritert, og de som står bak gardina og venter på den store smellen er selvsagt bensinstasjonene. Der inntjeningen på bensin er lav og dagligvaresalget er falt, er for dem et produkt som spylervæske utvilsomt et med fortsatt svært god avanse.

Og selvsagt, bensinstasjonene kan forsvare det hele med at spylervæske er tilgjengelig store deler av døgnet, ofte hele døgnet, og via stasjonene som ligger lett tilgjengelig rett ved hovedveien. Stort sett i nærheten når behovet melder seg, med andre ord.

Det som stort sett ikke er i nærheten ved behov, er det adskillig rimeligere alternativene. Her er det flere å nevne, for spylervæske er å finne mange flere steder enn hos bensinstasjonene.

Et av stedene der det er fullt mulig å gjøre et kupp, er landsdekkende Europris-kjeden. For den våkne forbruker som følger med i postkassen (stort sett ukentlige tilbud), er spylervæske en gjenganger. For eksempel denne uken (05/15) selges 3 liter Blåtind for 14,90. Til sammenligning tar Shell 45,- for en tilsvarende forpakning (sjekket via en nett-test). Det er også verdt å merke seg at begge holder ned til minus 15 grader.

Det er ingen stor bombe at Shell tar seg over 3 ganger prisen til Europris. Man kan selvsagt forsvare Shell, men spørsmålet er om man kan forsvare seg selv, som en fornuftig forbruker?

Bruk av spylervæske er svært avhengig av hvor mye man bruker bilen og hvor man kjører, men gitt at det går med 60 liter i året (20 forpakninger). Besparelsen for et år blir dermed:

Spart beløp pr enhet x antall enheter, i dette tilfellet kr 30,10x20= kr 602,- pr år.

Eier man to biler som brukes noenlunde like mye, havner man godt over 1200 kr pr år, for ikke å snakke om man har et høyere forbruk.

Er man våken og har en plan er det ikke vanskelig å handle inn 20 spylervæsker på Europris når tilbudet kommer. Dette blir 298 kroner, og sannsynligvis har du spylervæske ut året. Det eneste du må huske er å ha et par liggende i bilen til en hver tid. Det tilhører sjeldenhetene at tanken går tom når du er hjemme, eller kommer på å fylle når du ikke er ute og kjører.


Etiketter: , , ,