Pensjonssparing – kan man planlegge seg bort fra behovet?

Bankene sprer stadig budskapet om at det er viktig å komme i gang med pensjonssparing. Og sparing, uavhengig av hva formålet og horisonten er, er smart samme hvordan man ser på det. Men når det gjelder pensjonssparing, bruker banken et godt argument; nemlig det faktum at du i de fleste tilfeller vil få redusert din inntekt rundt 1/3 når du går av med pensjon.

Så la oss gjøre noen øvelser. La oss si du tjener 400000,- og går ned til 264000 ved pensjonsalder. En nedgang på brutto omtrent 11000,- pr måned. Legger vi inn at skatten er på 30%, vil utbetalt lønn gå fra 23300 til 15400, altså en reduksjon på omtrent 7900 kroner.

Nedgangen er dramatisk nok, men dramatikken dreier seg egentlig ikke om inntektsendringen, for dramatikk kalles det kun hvis det medfører problemer. Og problemer blir det først hvis det viser seg at man faktisk ikke kan klare seg på så mye mindre hver måned.

For en person som klarer seg med 14000 pr måned er det uproblematisk å gå av med pensjon. Han vil fortsatt klare utgiftene sine og leve godt videre. En som har et jevnt forbruk på 20000 hver måned vil få kjempetrøbbel.

Slik jeg ser det har de som bankene henvender seg til en god stund igjen før pensjonsalder. Jeg tror løsningen blir å legge en plan. En god plan her er allerede i dag å vende seg til å ha 1/3 av lønna til overs etter en måned med forbruk.

Imidlertid vil dette medføre en del prioriteringer. I dag er det dessverre slik at jo mer vi tjener, jo mer tar vi oss råd til. Et litt større hus, en litt dyrere bil, en litt finere ferie. Parallelt med lønnen har øker mange forbruket, slik at det aldri blir noe stort overskudd i regnskapet. Og ettersom det er slik de fleste gjør det, er bankens potensielle sparekunder mange.

Fordelen med å senke forbruket med 1/3 vil gi flere fordeler, og de gir seg nærmest selv:Å senke forbruket så mye er ikke gjort over natta. Det kreves motivasjon og inspirasjon. Jeg har sagt det før og sier det igjen, nettet er fullt av blogger og tips om hvordan man får en bedre økonomisk hverdag. Man skal ikke se mange «Luksusfellen»-programmer før man ser hvor mye man egentlig kan endre seg.

Etiketter: , , , , , ,