Forsikringssparetips #16 - Derfor kan du droppe delkasko på bilforsikringen

Sjelden vil du få tips om å kutte ut og ned på forsikringer. Imidlertid mener jeg dekningen del-kasko på bilforsikring er oppskrytt, noe jeg skal forklare her. Jeg understreker likevel at man alltid skal gjøre sin egen vurdering av råd som gis og at man eventuelt følger dem på eget ansvar.

Bilforsikring består generelt av to deler. Alle må ha ansvarsdekning, og denne ligger på en måte i bunnen. Den dekker i hovedsak alt man måtte påføre av skade på annen manns bil eller eiendom eller person for den sak skyld. Skal man sikre skade på egen bil i tillegg må man velge kasko. Merk her at skader på din egen bil blir uansett dekket hvis motparten har skylden. Da er det hans ansvarsforsikring som trer inn.

Imellom disse ligger hybridløsningen «delkasko» som jeg strengt tatt ikke vil kalle en kaskoforsikring. Den dekker nemlig kun et veldig lite utvalg skader på eget kjøretøy. Kort oppramset gjelder delkasko i de fleste tilfeller:


Og her er mitt poeng:

Brann: Biler brenner sjelden. En bil med delkasko er sjelden verdt mer enn 30000 kroner. Det er det verste tapet – men det er i verste fall. De aller fleste av oss vil aldri oppleve at bilen begynner å brenne. PS. At bilen tar fyr etter kollisjon vil ikke bli definert som brann. Bilen må begynne å brenne av seg selv, uten påvirkning utenfra.

Tyveri: Biler blir av og til stjålet. Også biler med delkasko. Imidlertid er ofte kravet til selskapene at bilen må være borte i over en måned før den vurderes som tapt og blir erstattet. Biler dukker som oftest opp igjen, så i mange tilfeller trer dekningen aldri inn.

Glass: Her dekkes glasskade, ofte med en egenandel på 2000 kroner. Glasskader er heller ikke dagligdagse og delkasko koster gjerne en tusenlapp. 4 år uten glasskade+egenandel er fort 6000 kroner, noe som gjerne holder til en rute dekt av egen lomme.
Veihjelp: Biler med delkasko blir gjerne ikke brukt på langtur. Om den da stopper i lokalmiljøet er det sjelden problem å få en venn eller familie til å hjelpe med slep.

PS! Gjentar at man aldri må følge et sånt råd uten å gjøre en selvstendig vurdering. Dette er argumenter mot delkasko – på samme måte kan man lage gode argumenter for delkasko. Jeg fraskriver meg et hvert ansvar – men selv blunker jeg ikke med å droppe denne dekningen.

Etiketter: , , , ,