Slik gir du deg selv et lønnspålegg!

"Penger spart, er penger tjent." Et fiffig uttrykk som de alle fleste av oss har hørt før. 

Ettersom de fleste penger vi bruker kommer fra en eller annen lønnsutbetaling er det ingen tvil om at vi kan kalle de fleste av pengene vi håndterer som tjente.

Sånn sett kan man jo si at si at et mindre forbruk gir flere tjente kroner disponibelt.

Imidlertid er logikken i uttrykket uløselig knyttet til forbruk, slik jeg ser det. «Tjeningen» oppstår i det du unngår å bruke penger. Likevel er man nødt å tjene noen penger, det må være klart. Er man ikke i posisjon til å bruke penger, er det heller ingen penger man kan spare, og da heller ingen penger man har med seg videre.

Uansett – jeg liker å tro uttrykkets kraft ligger i appellen det har til sparingen; sparingen sidestilles med tjeningen av pengene!

Å tjene penger er en ting, å tjene mer penger – for å få mer til overs – er en helt annen ting. Det krever en lønnsøkning, som er adskillig mer omfattende øvelse enn å kutte forbruk. Økt lønn krever gjerne mer kompetanse, flere arbeidstimer, eller et lønnsoppgjør som fører til ekstra med penger.

Kompetanse og flere timer vil kreve mer av deg, mens et lønnoppgjør kan ha variable utfall, og inntreffer kanskje ikke oftere enn en gang i året, for de fleste av oss.

Lavere forbruk krever også noe. Det dreier mye av denne bloggen seg om. Den enkleste måten å starte akkumulering av penger, er å kutte kostnader – i første rekke slik at de ligger på et nivå lavere enn inntekter som kommer inn. Og jo flere kostnader man kutter, jo bedre effekt vil «penger tjent» fungere.

Selv er jeg ikke i tvil om hvor det er enklest å starte. Selv om det krever selvdisiplin og vaneendring, er kutting av kostnader suverent enklest – og den letteste måten å oppnå nøyaktig samme effekt som om man begynte å motta høyere lønn.

Det blir som å gi seg selv en lønnsøkning!

Etiketter: , , , , ,