5 ting jeg har ofret på vei til et bedre økonomisk liv

#1 Fest og alkohol
Det er veldig menneskelig å ha det gøy. Å treffe venner, le og prate sammen er viktige sosiale aktiviteter for oss alle. I kulturen vår ligger bruken av alkohol, og for mange er det naturlig å kombinere alle disse tingene. Selv har jeg vært blant de ivrige på området. På veien mot en helomvending på det personlige forbruks-planet var fest og alkohol som måtte vike. Nå handler det ikke om totalt avhold og full sosial isolasjon – overhodet ikke. Men det er ingen som trenger å gå ut hver helg, eller annenhver helg for den saks skyld. Selv har jeg redusert byturene i snitt fra en hver andre uke til en hver 8 uke – en reduksjon på 75%.

#2 Impulskjøp
Ingen kontroll, ingen oversikt. Merkelig nok, men sånn er (de fleste) folks oversikt over sin egen pengebruk. Slik var det også med meg. Penger rant i strie strømmer ut av kontoen. Og hvem stod bak? Meg! «Keep strickt accounts», sier Jim Rohn. Og jeg ble en ivrig student av akkurat den filosofien.

#3 Finansiert, nyere bil
Jeg liker biler, og jeg liker nye biler. Som folk flest. Spørsmålet er. Er det verdt det? Er en ny, fin bil verdt verditapet og låneutgiftene? Jeg syntes det før. Ikke nå lenger. Alle biler tar deg fra a til b, så sant de virker. Det er hovedsaken.

#4 Medlemskap og abonnementer
Aviser, blader, barberblader og kontaktlinser. Omfanget av abonnement av ulike slag er lang. Alene drar de et beskjedent beløp. Sammen blir de en stor å. Jeg kuttet det meste inn til beinet. Det finnes både gode og tilnærmet gratis alternativer, det er min erfaring.

#5 Kredittkort
I det du drar et kredittkort er du i ferd med å gjøre det som hele Norge sliter med. Å bruke penger FØR du har tjent dem. Det er like enkelt som det er farlig. Det sprer seg som et virus. 200K i kredittkortgjeld gir rundt 3500-4000 i renter hver måned. Jeg var der for noen år siden. Det skal ikke mye forstand til for å forstå at det er feil, det tar imidlertid litt tid å bli kvitt problemet. Men det er verdt det, og kredittkort er virkelig noe man kan leve uten!

Etiketter: , , , , , , , , ,