Tanker om avkastning og sparing

I en tid hvor rentene stuper og innskuddsrente er svært lave, har bankene startet jakten på innskuddene til fordel for fondssparing. Væpnet med argumenter om hvilken meningsløs manøver det er å ha penger i banken, når man ikke får betalt for det, og hvor mye bedre fond betaler seg over tid, går bankene til verket med krummet nakke.

Og mens dette ligger litt i luften. Hva er egentlig viktigst? Sparingen eller avkastningen? Spør du meg er svaret innlysende? Jeg mener fullt og helt at avkastning skal ikke være hovedmotivasjonen for å spare! Spare skal man gjøre av helt andre grunner.

Selvsagt er jeg enig om at en god avkastning over tid vil bringe deg raskere til en formue, men avkastning alene er ikke avgjørende.

Det som betyr noe er hvor mye du klarer å spare! Det hjelper lite med god avkastning, hvis ikke du sparer et brukbart beløp hver måned! Derfor skal man hente «avkastningen» fra andre steder. Steder som handler om å ta et oppgjør med sitt eget forbruk!

Klarer du å spare 5000 kroner på å legge om ditt økonomiske liv, vil dette alene overgå selv de mest vanvittige avkastningstall.

Sånn sett går jeg egentlig inn for at man fort kan tenke på begrepet avkastning i en videre forstand. Avkastning bør ikke være alene en målestokk på hvordan penger yngler i banken eller i fond, men mer i retning av hvordan penger yngler i kjølvannet av din egen økonomi.
Spørsmålet er da: Hvor mye kan AS Degogditt levere av overskudd hver måned? Her kan vi snakke avkastning!

Til slutt vil jeg slå et slag for banksparing. Banksparing gir deg noe som er undervurdert. Garanti. Om ikke renten er høy, vil beløpet du har der aldri reduseres (så sant du lar pengene stå). Ingen svingninger, ingen overraskelser. Du trenger ikke følge med i markedet. Det er sikkert og forutsigbart.

Privat velger jeg dette for tiden. Jeg er godt i gang med formuebygging, og jeg ønsker meg en solid pengebase før jeg eventuelt ser til andre investeringsmuligheter. For meg er det betryggende og gledelig å iaktta at renter legges til sparebeløpet hver måned. Pengene jobber jevnt og trutt i riktig retning, alltid!

Etiketter: , , , ,