Lykke – en del av personlig økonomi

Denne bloggen handler om penger og økonomi, som ikke er helt uvesentlige deler av livene vi lever. I så måte knyttes nettopp penger til lykke, og gjerne mener en hel del at mye penger=mye lykke osv.

For å ta det første først. Å få være nordmann og kunne bo i Norge er uten tvil et langt stykke på vei. Et land og et styresett som gir brukbare muligheter, uavhengig av ståsted – gir gode sjanser for å oppleve lykke.

Men hva er så lykke? Det finnes vel store mengder definisjoner. Jim Rohn sier; lykke er å leve et godt liv – men kanskje flytter han bare spørsmålet et hakk videre: Hva er så et godt liv?

Det handler selvsagt om mange ting. Å oppleve mestring er vesentlig tror jeg. Å kunne skape seg et liv i sitt eget bilde av et godt liv – kanskje det er en god definisjon? Å finne livet man både mestrer godt og som gir mye tilbake, det tror jeg kan være en av flere gode definisjoner.

Lykke innen penger tror jeg spesielt handler om mestring. I en tid der mange etterlyser opplæring i personlig økonomi som en del av tilbudet i skolen, ser det ut til å være behov for å få flere til å mestre håndtering av penger og egen økonomi.

Og sant nok, det færreste møter voksenlivet med gode økonomiske vaner eller rollemodeller. De fleste vet godt hvordan penger tjenes og brukes, men dessverre ser det ut til at evnen til å skape et overskudd i et sånt regnskap er mindre god.

Jeg vokste opp i et hjem hvor penger ikke var problematisk. Vi hadde råd til det meste, uten at det ble sløst eller kjøpt luksusting. Imidlertid var penger aldri helt et tema. Jeg visste sjelden hvor mye foreldrene mine tjente eller hvilke utgifter de hadde. Senere, når jeg tjente egne penger, var det sjelden diskusjon rundt hva de ble brukt til. Foreldrene mine sa nok at jeg burde spare litt, men det som aldri ble nevnt var hvordan og hvorfor!

Så da ble det selvsagt slik at jeg sørget for å svi av alt sammen, hver måned. Senere, på høyere utdanning, med studielån og hybel fortsatte trenden. Det virket ikke som om noen av mine medstudenter hadde noe bedre vett en meg når det gjaldt penger. Vi var dyktige på dårlig mat kjøpt på impuls og mengder av øl og fest. Selv med ekstrajobb sørget jeg for å svi av alt jeg hadde.

Ved utløp av utdannelsen og inn i arbeidslivet fortsatte egentlig stilen. Mer penger inn=mer penger ut. I tillegg var jeg fullt kvalifisert for kredittkort – ja takk!

Resten er en historie. Selv om jeg aldri har vært ute for inkasso og den type ting, var jeg på flere tidspunkt en sjonglør med dårlige pengevaner, der et kredittkort betalte det andre og regninger ble satt på vent i det lengste for å betjene løpende utgifter.

Min økonomiske oppvåkning har jeg behandlet i et tidligere blogginnlegg, men selvsagt handler det om kunnskap og bevissthet – at noen vekker deg opp. Når man i neste øyeblikk har innarbeidet nye vaner, kommer selvtilliten gjennom mestringsfølelsen.

Å se at kontoen fylles måned etter måned, uten at man verken føler seg gjerrig eller forsaker mye gir mye opplevd lykke. Mangel av penger kan gi store bekymringer, å vite at man klarer å spare, at man hver måned blir flere tusen kroner rikere er svært tilfredsstillende.

Selv har jeg i første rekke noen sparemål i et 3-5 års løp som jeg ønsker å nå. Det rare er at jeg ikke føler jeg trenger anstrenge meg. David Bach bruker ordene "The Automatic Millionaire". Det tar noe tid, men de gode vanene og levemåten er bunnsolid. Pengene vil fortsette å vokse i overskuelig framtid. Jeg går på autopilot mot millionærstatus!

Å vinne med penger kan alle klare. Noen kan imidlertid ha kjørt seg kraftig fast, men for svært mange, med både gode jobber og sikker inntekt, er det kun snakk om korreksjoner av et knippe dårlige vaner – og bak der ligger et økonomisk lykkeland. Trygt og forutsigbart!

Etiketter: , , , , , ,