Heal the world - make it a better place.....

Michael Jackson kan man si mye om, men noen gode svisker laget han virkelig. Om han virkelig levde i tråd med budskap han skiltet utad skal jeg ikke legge meg opp i, men nå når jeg skriver på denne bloggen og skriver om privatøkonomi, så er det jo ikke å legge skjul på at det å gjøre verden til et bedre sted ofte kan handler om penger - og penger er virkelig et globalt fenomen, som angår deg om du er president i Russland, eller fattig uteligger i Peru. Penger er nøkkelen til frihet - og mangler på penger betyr for mange hindringer og stengsler fra muligheter og valg.

Så da kan man la tankene fly og tenke: Er vi en del av en bevegelse? Uansett hvor mye eller lite penger man har - så er man alle før eller siden i en posisjon der vi velger å bruke dem eller noen av dem... mange MÅ kanskje bruke dem, i valget om å overleve, men for svært mange kan det være et valg nummer to. Å vente, å utsette, å sløyfe - for kanskje å tenke gjennom behovet sitt en gang til.

Kanskje vi på samme måte som f.eks. miljøbevegelsen og tilhengere av et endret kosthold er en del av en bevegelse som gir varige endringer etter hvert?

I en tid med strenge krav til egenkapital ved kjøp av bolig dukker det opp historier om mennesker som har gitt avkall på lek og moro, satt seg et mål, og mot mange odds klart å spare store beløp og nådd sitt mål.

Kan det være at sløsing og rot med penger blir "harry", på samme måte som røykere etter hvert er blitt stemplet? Før var det ofte de mest populære elevene på skolene de som bråket mest og ikke nødvendigvis var faglig best - i dag ser man en dreining mot at de flinkeste blir mer og mer godtatt og ikke betraktet som "nerder" slik de kanskje ble en tid.

Kan det være at man kan imponere på andre måter enn å vise sine nye klær og sin nye bil og oppusset hus? Kanskje kan det etter hvert imponere å kunne handle når andre er blakk? Eller kanskje kjøpe bil uten å ta opp lån?

Men hva da, om alle i Norges land plutselig ble streng med pengebruken sin? Det kan være en morsom tankeøvelse - det er vel sannsynlig at mange butikker ville opplevd et stort omsetningsfall. Men gitt at alle prioriterer, så kan det jo også være at noen butikker kunne levd godt med lavere omsetning, ettersom eiere tok ut mindre lønn og var for eksempel mer tilbakeholden med investeringer og var nøyere med svinn og innkjøp av varer?

En annen effekt er de psykiske belastningene en bedret økonomi hadde lettet hos folk. Mange får livet ødelagt på grunn av problemer med penger. Man vet også at penger fører til krangel og en god del forhold havarerer på grunn av uenighet om økonomi. Jeg tror generelt at det kunne ført til bedre mental helse hos folk og derav lavere offentlige utgifter til behandling og hjelp.

Enn så lenge er det ikke slik - sløsing forekommer oftere enn måtehold. Likevel tror jeg at det det blåser en forandringens vind. Bankene har forbrukerøkonomer ute i felten, Luksusfellen går på fjernsyn - og media skriver mye om privatøkonomi. Og så har vi oss bloggere som jeg også tror gjør en viktig jobb. Mange svar på folks problemer er å finne på nettet - å finne likesinnede som har forandret seg kan være den beste inspirasjon for å finne nye veier i livet - og dermed kunne gjøre det til et bedre sted!

Etiketter: , , , , ,