Sparetips for kaffedrikkere

I disse dager mener jeg å runde omtrent 25 år som kaffedrikker, og hva passer vel bedre da enn å dvele litt ved kaffepriser og pengesmarte valg i den forbindelse?

Først må jeg plassere meg selv i kaffelandskapet, for her en det mange kriker og kroker, og kanskje vil ikke sparetipset passe alle:

Som sagt, noen stor kaffe-lager har jeg aldri vært. Har en kaffetrakter, men den er kun i bruk når det er gjester på besøk.

Imidlertid fikk jeg en kapselmaskin av min søster for ett års tid siden, og etter det økte "hjemmeforbruket". På denne måten ble utgifter til kaffe en post på handlelisten og for en sparepengersmart type, gjenstand for undersøkelser.

For det er ingen tvil om at kapselmaskinkaffe koster litt. Jeg tror ikke typen jeg fikk var verken spesielt dyr eller billig, men Tassimo som den heter, gav muligheter for å lage en rekke typer kaffe, og en bråte med andre varmdrikker.

Ettersom jeg liker best vanlig svart kaffe var typen "medium roast" den jeg landet på å kjøpe. Forpakningene til Tassimo inneholder 16 kapsler, og prisen på denne "standard"-kaffen varierte litt fra butikk til butikk. Remaprisen sist jeg handlet lå på rundt 48 kroner pakken.

Dermed gikk det en del måneder fra høsten i fjor da jeg fikk den, hvor jeg handlet kapsler og koste meg med kapselkaffe. Hjemmeforbruket lå på 2-3 kopper, altså 2-3 kapsler om dagen.

Med litt hoderegning kan man synliggjøre prisen per kopp sånn: 48kr/16kapsler= kr 3 pr stk.

Så langt så vel - men etterhvert skulle jeg slumpe innom noen som serverte meg frysetørret kaffe en dag.

Og fra det er historien kort. Før har jeg likt å tenke på frysetørret kaffe som litt annenrangs kaffe, men - som jeg skrev innledningsvis, jeg har aldri egentlig vært veldig smaksbevisst eller kresen på kaffen. Så denne kaffen, som var Nescafe Gull, syntes jeg var godt brukbar.

Etter besøket ble jeg følgelig enig med meg selv om å undersøke mer rundt denne frysetørret kaffen. Prismessig var det også her variasjon. Men et glass tilsvarende 50 kopper lå rundt 55 kroner, og gikk man for et glass med 100 kopper havnet man litt under 100-lappen.

Og, i skrivende stund er det siste glasset jeg kjøpte til salgs på Kiwi for 88 kroner. Med 100 kopper kaffe for pengene, er regnestykket enkelt. 0,88 kroner pr kopp!

Så, gitt at man aksepterer smaken på frysetørret kaffe, har man barbert kostnaden på kaffe med over 70%! Med et forbruk på 100 kopper i måneden (for å gjøre det enkelt) vil besparelsen være 212 kroner!

Og på årsbasis over 2500 kroner!Mye av min endring i personlig forbruk har dreid seg nettopp om slike endringer. Å finne produkter man bruker daglig som er vel så bra, men mye, mye billigere. 

NB! 
Om du trodde jeg hadde satt bort kapselmaskinen, er ikke dette helt riktig. Med frysetørret kaffe må du varme vann, noe som kapselmaskinen er fin til. Den kan jeg fint få til å tappe varmt vann istedet for kapselkaffe, og vips har jeg raskt en kopp til å blande ut kaffe i. Raskt og enkelt, akkurat mengde når jeg trenger det! 

Etiketter: , , ,