Bli en vinner med kredittkort!

Tvilsom overskrift for en blogg som ønsker å slå et slag for hvordan penger kan spares smart. At kredittkort er en av veiene til økonomisk ulykke er hevet over en hver tvil, og man trenger ikke se mange episoder av Luksusfellen for å se det i praksis.

Så at man blir noe vinner med kredittkort høres ut som en utopi. Men la oss gjøre et tankeeksperiment. Vi vet en del om kredittkort:
Hvordan kan du da vinne med kredittkort? Jo, selvsagt kan du vinne - du sørger bare for å være den disiplinerte og pengesmarte. Så lenge kredittkortutsender har levebrød, og fortsetter som før, kan du konkludere med følgende:

inntekter på pengeUsmarte kunder > utgiftene til pengesmartekunder

Merk deg at pengesmarte kunder er en utgift for kortselskapet. Ettersom kredittkort ofte er gratis, betyr dette at det finnes fordeler du får som faktisk koster penger.

Jeg har tidligere snakket om kort bensinrabatt på bloggen, men f.eks. Norwegian har også eget kredittkort med tilknyttede fordeler - og på bl.a. Kiwi, kan du bruke Trumf sitt eget kredittkort som gir ekstra bonus ved bruk. Gitt at du uansett reiser med fly noen ganger i året, eller handler på Trumf-tilknyttede butikker uansett, så vil du kunne vinne med disse kortene.

MEN, og det enorme MEN-et ligger på bordet. Grensen for pengesmartness definerer du selv. Er det av prinsipp viktig for deg å ikke ha noe med kredittkort å gjøre - hold deg til den filosofien. Er du derimot trygg på å kunne kontrollere fristelsen på lett tilgjengelig kreditt og kan bruke kredittkort som den pengesmarte, vel da har du passive inntekter på din vei.

Alt dette handler tilslutt om disiplin. Og hvem du er. Fyller du drivstoff for 1500 kroner hver måned, vel da er det 60 nettokroner til deg ved 4% bensinrabatt. Er imidlertid det samme bensinkortet trukket opp med bare noen få tusen kroner, overstiger renteutgiftene rabatten, og du vil skifte side fra den pengesmarte til den pengeusmarte.

Jeg har tidligere skrevet om at det er dyrt å være fattig. Uttrykket kan antagelig utvides til å gjelde klokskap; det er også dyrt å være uklok.

Etiketter: , , , ,