I alle
husholdninger er utgifter til mat en vesentlig utgiftspost. Mat er
tross alt det vi lever av, så behovet vil alltid være til stede.
Selv om priskrig raser mellom de store matvarekjedene, er det
betydelige beløp som går til innkjøp av mat.
At det
finnes muligheter for å spare store summer ved å ha handle-disiplin
er selvsagt ingen hemmelighet. Under selve handlingen finnes det
utallige gode tips og råd om hvilke produkter og i hvilke mengder og
forpakninger de bør kjøpes, og selvsagt til hvilken pris og fra
hvilken kjede.
Imidlertid
er sparemulighetene enda større, og i et omfang man ikke alltid
tenker over.
Slik jeg
ser det gir struktur på handleturene følgende fordeler:
- Færre
handleturer. God planlegging av matinnkjøp fører til færre
tilfeller av at man går tom for varer og må en ekstra tur ut og
kjøpe. Å kjøre en tur mindre med bilen fører til lavere
drivstoff- og vedlikeholdsutgifter.
Unngår
impulskjøp. Hele poenget med planleggingen er å sørge for at
man vet man har alt man trenger til alle måltider. Ingen grunn til
å besøke butikken=ingen impulskjøp.
Lite
mat i søpla. Med god planlegging blir det færre tilfeller av for mye eller
for lite av matvarer og ingredienser i huset. Det som er kjøpt inn
er ment å holde i forhold til behovet og resultatet bør bli mindre
kastet mat – dermed bedre utnyttelse per krone brukt på å
handle.
Mindre
søppel. Mindre søppel er lønnsomt i det man ikke trenger å
velge de største avfallsdunkene kommunen tilbyr. Prisforskjellen
mellom liten og medium eller medium og stor dunk er betydelig.
Etiketter: bevissthet, disiplinert, forbruk, fornuft, redusere, sparing, vaner, økonomi